Julia Scepanovic Dirigente, Piano, Zang, Workshops Mokranjac: The Battle    
 

Stevan Stojanovic Mokranjac

 

 

Mokranjac: The Battle

Info en aanmeldingen: juliadirigente@gmail.com

 

Artistiek plan

Oorsprong Music Battle project:

De volksliederen van een land zijn van niemand. En van iedereen. Toch is het meest directe symbool, een “cel” van de complete geschiedenis van een land.

Je zou kunnen zeggen, zoals je met een DNA van een lichaam een hele lichaam zou kunnen “klonen”, zo kan je uit een volksliedje veel over de geschiedenis van een heel land te weten komen.

Ook grote componisten stonden onder invloed de volksliederen van hun land.

Mensen en vooral de jonge generaties hebben de neiging om hun eigen volksmuziek te verwaarlozen. Bijna alsof ze zich schamen om het te zingen.

Al heel lang geef ik zangworkshops over de volksliederen uit het voormalige Joegoslavië en de Balkan waarbij ik veel Nederlanders ontmoet met een bewondering voor de melodieën, zangstijlen en ritmen van deze landen.

Het verbaasde me dat deze mensen meestal weinig of bijna niets over hun eigen liederen en volk zangstijlen weten!

En die zijn er.

Van de geestelijke liederen met een sterke aanwezigheid van de Vlaamse polyfonie, tot aan de meest ordinaire, “vieze” liederen. :)

Onder andere liefdesliederen, geuzenliederen, zeemansliederen, spotliederen, etc.

De bewerkingen van deze liederen maken ook een belangrijk deel uit van hun aantrekkelijkheid voor het publiek.

Vele volksliederen zijn pas in de 19e eeuw opgetekend en de dirigent zou uit het meest aantrekkelijke, toch ook goed bewerkte liederen moeten kiezen. Als geen andere componist kon Mokranjac de liederen uit de gebied van de voormalige Joegoslavië in de klassieke koorklank verwezenlijken en van de Nederlandse liederen is er op dit gebied een uitstekende opus gedaan door Jetse Bremer (uitgevoerd door de Nederlandse Kamerkoor).

Bij het volkslied is de actieve zang het doel. Het is er in de eerste plaats om gezongen te worden. Zo kwam ik op het idee om:

Artistiek uitwerking: een programma maken dat bestaat uit de meest bijzondere volksrituelen en zangstijlen van liederen van Mokranjac uit de republieken van de voormalige Joegoslavië, en die te vergelijken met de Nederlandse volksliederen.

 

Overzicht van het programma:

Deel 1:

De meest karakteristieke composities van de volkse en geestelijke liederen uit de voormalige Joegoslavië van Mokranjac, en die met een verbindend verhaal in elkaar laten over lopen.

Deel 2:

De meest karakteristieke composities van de volkse liederen uit Nederland.

 

Het programma van het project zal concreet bestaan uit:

Praktische zaken

 • Audities vinden plaats in februari 2019.
 • Repetities zijn wekelijks van maart tot/met juni 2019, afwisselend op vrijdagavond en zaterdagmiddag, waarschijnlijk in CREA. Adres: Nieuw Achtergracht 170, 1018 WV Amsterdam.
  Je kunt CREA bereiken vanaf metrostation Weesperplein (halte van lijn 51, 53 of 54). Daarna is het nog 7 minuten lopen: de Sarphatistraat in, en na de Albert Heijn direct links afslaan naar CREA (via een parkeerplaats voor fietsen naar het water en weer linksaf).
  Klik hier voor het complete repetitieschema.
 • Er zijn twee try-outs:
  Een eerste try-out is op zondag 30 juni 2019, vanaf 15.00u in Splendor. Adres: Nieuwe Uilenburgerstraat 116, 1011 LX Amsterdam,
  Een tweede is begin september 2019, datum en locatie komen later.
 • We nemen deel aan het festival Days of Mokranjac half september 2019 in Negotin, Servië.
  Het festival is op zaterdag 14 september 2019. Verblijf in Negotin van vrijdag 13 september t/m zondag 15 september.
  Daarvoor en/of daarna organiseren we concerten in/rond Belgrado. Reken op zes dagen (van ca. woensdag 11 t/m maandag 16 september.
 • Er zijn in Nederland in oktober en november twee of drie concerten. In Amsterdam, en buiten Amsterdam, data en locaties komen nog.
 • Kosten van het project:
  - Voor het deel in Nederland (repetities, try-outs, concerten): € 200
  - Voor het deel in Servië (festival ‘The Days of Mokranjac’): € 150 / € 310, afhankelijk van de toekenning van subsidie. Deze prijs is exclusief de vlucht naar Belgrado.